Meteen naar de inhoud

Dieper duiken in E-E-A-T: van expertise naar ervaring en vertrouwen

In de wereld van SEO draait het om het begrijpen van termen als E-A-T. Dit staat voor Expertise, Authoritativeness, and Trustworthiness. Maar nu is er iets nieuws aan de hand: E-E-A-T, waarbij de ‘E’ staat voor Experience (ervaring). Google heeft dit toegevoegd aan het bekende concept, waardoor het nog interessanter wordt. Laten we eens goed kijken naar wat dit betekent en hoe het van invloed kan zijn.

Wat betekent E-A-T?

E-A-T staat voor Expertise, Authoritativeness, and Trustworthiness. Deze drie woorden zijn erg belangrijk als het gaat om online inhoud. Ze vertellen ons dat informatie afkomstig moet zijn van mensen die weten waar ze het over hebben, die betrouwbaar zijn en die als autoriteit kunnen worden beschouwd. Google gebruikt deze drie dingen om te beoordelen hoe goed een website of een stuk inhoud is.

Een nieuwe draai aan E-A-T

Google heeft iets nieuws gedaan. Ze hebben het idee van E-A-T uitgebreid door ‘Experience’ toe te voegen. Nu is het niet alleen belangrijk dat iemand verstand heeft van een onderwerp, maar ook dat die persoon ervaring heeft met dat onderwerp. Stel je bijvoorbeeld voor dat iemand een review schrijft over een product. Zou je meer vertrouwen hebben in een review van iemand die het product echt heeft gebruikt, of van iemand die er alleen een beetje vanaf weet?

De motivatie achter Google’s nadruk op E-E-A-T

Voor onderwerpen binnen het domein van ‘Your Money or Your Life’ hanteert Google strenge maatstaven. Dit betreft gebieden waar inaccuraat of onbetrouwbaar materiaal de gezondheid, financiën of veiligheid van individuen kan beïnvloeden. Voorbeelden hiervan zijn uiteengezet in hoofdstuk 5.1 van de Richtlijnen voor Kwaliteitsbeoordelaars:

  • Pagina’s van inferieure kwaliteit vertonen vaak ontoereikende E-E-A-T-niveaus met betrekking tot het onderwerp of doel van de pagina.
  • De maker van de content mist adequate ervaring, zoals een restaurantrecensie geschreven door iemand die nooit in dat restaurant heeft gegeten.
  • De maker van de content mist toereikende expertise, zoals een artikel over parachutespringen geschreven door een persoon zonder kennis van het onderwerp.
  • De website of contentmaker wordt niet beschouwd als een gezaghebbende of betrouwbare bron met betrekking tot het onderwerp van de pagina.

Waarom vindt Google dit zo belangrijk?

Voor onderwerpen die te maken hebben met belangrijke zaken zoals gezondheid, geld en veiligheid, wil Google ervoor zorgen dat de informatie klopt. Stel je voor dat iemand verkeerde informatie krijgt over medicijnen of hoe je veilig moet autorijden. Dat kan gevaarlijk zijn! Daarom is Google streng als het gaat om E-E-A-T, vooral bij onderwerpen die impact hebben op ons dagelijks leven.

Hoe wordt dit gecontroleerd?

Google heeft mensen die helpen om te controleren hoe goed websites zijn. Deze mensen worden Quality Raters genoemd. Ze bekijken zoekresultaten en beoordelen of ze nuttig zijn. Ze kijken of de resultaten up-to-date en compleet zijn. Een resultaat kan bijvoorbeeld als “volledig voldoet” worden beoordeeld, wat betekent dat de informatie helemaal goed is en je niet verder hoeft te zoeken.

Wat is de betekenis van E-E-A-T?

Google heeft ons meer laten zien over wat zij als goede inhoud beschouwen. De uitgebreide E-E-A-T-richtlijnen geven zoekkwaliteitsbeoordelaars duidelijke regels over welke inhoud Google als goed beschouwt. Volgens deze regels moet goede inhoud:

  • Mensen helpen
  • Gemaakt worden door mensen die weten waar ze over praten
  • Te vinden zijn op betrouwbare websites
  • Betrouwbaar zijn
  • Regelmatig worden bijgewerkt

Wat betekent dit voor jouw website?

Als je een website hebt, is het belangrijk om te begrijpen dat E-E-A-T invloed heeft, zelfs al is dat niet meteen zichtbaar. Quality Raters beoordelen websites en hun beoordelingen worden gebruikt om zoekmachines beter te maken. Dit betekent dat de beoordelingen indirect invloed hebben op hoe hoog je website in de zoekresultaten verschijnt, ook al merk je dat zelf misschien niet meteen.

Hoe pas je Experience toe in E-E-A-T?

Voor mensen die blogs schrijven, is het slim om te laten zien wie de auteurs zijn. Voeg een korte biografie toe voor elke auteur, waarin staat waar ze verstand van hebben en wat voor ervaring ze hebben. Je kunt linkjes toevoegen naar hun sociale media of andere plekken waar ze hebben gewerkt. Zo laat je niet alleen zien dat de schrijver een echt persoon is, maar ook dat die persoon weet waar hij over praat. Dit helpt lezers en Google om jouw website te vertrouwen. Vergeet niet om de biografieën makkelijk te vinden te maken voor je lezers.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *